http://alternativ-kiralyhaz.blogspot.com/

2014. november 18., kedd

Mandala

Aprólékos munkával, színezett homokból készülő tibeti mandala


A szó, az ősi indiai szent nyelvből, szanszkritból származik. Jelentése: kör, körszelet, korong. Más vélemény szerint jelentése az elmével kapcsolatban áll. Eredetét tekintve leginkább a buddhista tibeti és indiai kultúrához köthető, ahol ma is, évezredek óta használják meditációs technikákhoz, gyakorlatokhoz. A jógik elmélyedést segítő különféle eszközöket használnak, melyekre támaszkodva szilárdan tarthatják tudatukat meditációjuk tárgyán. Ezek a test- és kéztartások, azaz mudra, a hangok, ami nem más mint a mantra, a kézbe vehető tárgyak, tehát a vadzsra és a málá illetőleg az istenségek különféle képi ábrázolásai, azaz a mandala.

Nem kell feltétlenül megtanulni vagy megérteni működési rendszerüket, mivel erejük, igazságuk és a valóság az egyszerűségükben van.
A mandaláknak fényre van szükségük ahhoz, hogy hatásukat maximálisan kifejthessék,, tehát kerülhetnek ablakba, világos helyre vagy gondoskodnunk kell megvilágitásukról lámpával, gyertyával.
Nem ajánlatos a helységek nyugati és északi oldalára tenni.
..és nem utolsó sorban a gyógyitásra szánt mandalát, a kivánt eredmény elérése érdekében, nagyon fontos, hogy mandala készitést tanult szakember készitse el a mandalát, személyre szólóan, aki figyelembe veszi az elhelyezés helyét, a személy karakterét, izlésvilágát, szükségleteit és életkörülményeit, - mivel a mandala képes az élőlények energiarendszerét befolyásolni, megfelelő hullámhosszra állitani és az agyféltekék közötti harmonikus összeköttetést megteremteni. Igy megnyugtatja és regenerálja a szervezetet, beinditja öngyógyitó képességét, új gondolatokat ébreszt, növeli az agy felhasználható kapacitását, tágabb összefüggések megértésére, egyes esetekben különleges képességek kifejlesztésére tesz alkalmassá.
Persze készithet mindenki kedvére mandalát - a pszichológia előszeretettel használja különféle elemzéseknél.


A mandala színeinek jelentése:

– Fehér: megkönnyebbülés, tökéletesedés, együttérzés, nyugalom.
– Fekete: titok, megérzés, belátás, újjászületés.
– Szürke: lelki gyógyulás, szelídség, szeretet, hűség.
– Sárga: barátságosság, fogékonyság, természet, intelligencia.
– Kék: elégedettség, ellazulás, harmónia.
– Tűzpiros: rettenthetetlenség, hatalom, változás, szerelem.
– Bíbor: emberszeretet, idealizmus, bölcsesség.
– Rózsaszín: érzékenység, a "belső" gyógyulása, egyetemes gyógyulás.
– Narancs: önkontroll, vitalitás, becsvágy, megérzés.
– Zöld: növekedés, bizalom, kapcsolat, gyógyulás, nyugalom.
– Barna: földközelség, stabilitás, tudatos kötődés a környezethez.
– Ezüst: érzékfölötti, természetfölötti képességek, áradó érzelmek, jólét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése