Az elsavasodás és következményei. Savasító és lúgosító ételek. Természetes Himalaya kristálysó (gyámántsó) a túlsavasodás ellen
Nagyon sokféle betegség létezik, a kiváltó ok azonban szinte mindig ugyanaz: a természetnek ellentmondó, életellenes életmód. Ennek általában két fő oka van: a tudatlanság és a hanyagság.
Korunk legveszedelmesebb civilizációs betegsége a túlsavasodás, amiről bár sokat hallunk manapság, mégsem vagyunk igazán tisztában a súlyával.
Az egészség közvetlenül függ a test sav-bázis egyensúlyától. Mit is jelent ez?
Korunk legveszedelmesebb civilizációs betegsége a túlsavasodás, amiről bár sokat hallunk manapság, mégsem vagyunk igazán tisztában a súlyával.
Az egészség közvetlenül függ a test sav-bázis egyensúlyától. Mit is jelent ez?
|__________________|_________________|
0 7 14 Ph
savas lúgos
Mindannyian lúgos Ph értékkel születünk. Vérünk Ph értékének állandóan 7,2 - 7,4 (enyhén lúgos) között kéne lennie, ehelyett ez az érték kinek jobban, kinek kevésbé 7,0 alatt, tehát a savas tartományban mozog.
Ez nem is csoda, hiszen a ma embere (tisztelet a kivételnek!) 80% savasító és 20% lúgosító ételt fogyaszt nap mint nap, pedig éppen ellenkezőleg kellene!
A test sav-bázis egyensúlyának helyreállítása mindenféle betegség legyőzésének alapja! Ha nincs meg ez az egyensúly, akkor minden kezelés kudarcra van ítélve vagy csak átmeneti javulást hozhat.
Ahogy az erdőket pusztítja a savas eső, úgy pusztítja az embereket az elsavasodás!
Mi vezethet elsavasodáshoz?
- inaktivitás
- stressz, túlhajszoltság
- helytelen táplálkozás (tartósított, finomított ételek, kevés nyers zöldség és gyümölcs)
- helytelen étkezési szokások (kapkodva eszünk, rágatlanul nyeljük le az ételt, együtt fogyasztunk fehérjét és szénhidrátot...)
- kémiai eredetű gyógyszerek, elektroszmog (elektroszmog ellen hatékony házi védekezés a sólámpa és sótégla!)
Csak néhány példa arra, hányféle sav termelődik a szervezetünkben:
• stressz - sósavat
• cukor, finomliszt, zsírok - ecetsavat
• sajt, felvágottak - borkénsavat
• hús - húgysavat
• kávé, fekete tea - csersavat
• buborékos ásványvíz - szénsavat
termel.
Ez nem is csoda, hiszen a ma embere (tisztelet a kivételnek!) 80% savasító és 20% lúgosító ételt fogyaszt nap mint nap, pedig éppen ellenkezőleg kellene!
A test sav-bázis egyensúlyának helyreállítása mindenféle betegség legyőzésének alapja! Ha nincs meg ez az egyensúly, akkor minden kezelés kudarcra van ítélve vagy csak átmeneti javulást hozhat.
Ahogy az erdőket pusztítja a savas eső, úgy pusztítja az embereket az elsavasodás!
Mi vezethet elsavasodáshoz?
- inaktivitás
- stressz, túlhajszoltság
- helytelen táplálkozás (tartósított, finomított ételek, kevés nyers zöldség és gyümölcs)
- helytelen étkezési szokások (kapkodva eszünk, rágatlanul nyeljük le az ételt, együtt fogyasztunk fehérjét és szénhidrátot...)
- kémiai eredetű gyógyszerek, elektroszmog (elektroszmog ellen hatékony házi védekezés a sólámpa és sótégla!)
Csak néhány példa arra, hányféle sav termelődik a szervezetünkben:
• stressz
• cukor, finomliszt, zsírok - ecetsavat
• sajt, felvágottak - borkénsavat
• hús - húgysavat
• kávé, fekete tea - csersavat
• buborékos ásványvíz - szénsavat
termel.
Ijesztő adat: - 1 szelet hús elfogyasztása 5 gr húgysavat termel a szervezetben.
- 1 gr húgysav semlegesítéséhez 6-7 liter tiszta vízszükséges vagyis az
- 5 gr húgysav közömbösítéséhez
30-35 liter vizet kellene meginnunk!!!
Ezzel persze nem megrémíteni szeretnélek, csak szeretném hangsúlyozni, mennyire fontos a tiszta víz kellő mennyiségű fogyasztása, illetve hogy minden savasító étel mellé "kötelező" lúgosító ételek (pl. nyers zöldség, saláta ) fogyasztása.
Szerencsére szervezetünk okos jószág, és mindig törekszik a lúgosításra, ehhez azonban támogatásra van szüksége, pl. az alábbi módokon:
- A lúgosításhoz szervezetünk ásványi anyagokat, nyomelemeket, sókat von ki a különböző testrészekből, szervekből, pl. rengeteg Ca-t, ami előbb-utóbb hiányt eredményez a csontokban, a fogazatban, vagyis nélkülözhetetlen a kalcium folyamatos pótlása.
- Az elsavasodás egyik leghatásosabb ellenszere a jó minőségű, tiszta víz fogyasztása. A minimálisan szükséges mennyiség naponta 30 ml/testsúly kg.
- Étrendünk összeállításánál fordítsunk nagy figyelmet a lúgosító ételek fogyasztására. A legoptimálisabb az lenne, ha 80% lúgosító és csak 20% savasító hatású élelmiszert fogyasztanánk, de ha ez nem is megy azonnal, igyekezzünk nagyon sok friss zöldséget és gyümölcsöt enni. Kerüljük a finomított élelmiszereket, az édességet, a cigarettát, alkoholt, csökkentsük a fekete kávé és tea mennyiségét.
Szerencsére szervezetünk okos jószág, és mindig törekszik a lúgosításra, ehhez azonban támogatásra van szüksége, pl. az alábbi módokon:
- A lúgosításhoz szervezetünk ásványi anyagokat, nyomelemeket, sókat von ki a különböző testrészekből, szervekből, pl. rengeteg Ca-t, ami előbb-utóbb hiányt eredményez a csontokban, a fogazatban, vagyis nélkülözhetetlen a kalcium folyamatos pótlása.
- Az elsavasodás egyik leghatásosabb ellenszere a jó minőségű, tiszta víz fogyasztása. A minimálisan szükséges mennyiség naponta 30 ml/testsúly kg.
- Étrendünk összeállításánál fordítsunk nagy figyelmet a lúgosító ételek fogyasztására. A legoptimálisabb az lenne, ha 80% lúgosító és csak 20% savasító hatású élelmiszert fogyasztanánk, de ha ez nem is megy azonnal, igyekezzünk nagyon sok friss zöldséget és gyümölcsöt enni. Kerüljük a finomított élelmiszereket, az édességet, a cigarettát, alkoholt, csökkentsük a fekete kávé és tea mennyiségét.
- Erősen lúgosító, méregtelenítő és házilag is könnyen kivitelezhető a sófürdő és a sós lábfürdő.
(A sófürdőről részletesen beszélünk a következő fejezetben)
És most lássuk, a teljesség igénye nélkül, a legerősebben lúgosító és savasító élelmiszereket:
ˆ A kávéról szeretném megjegyezni, hogy a hagyományos kávék valóban savasítanak, de létezik már egészséges, lúgositó kávé, ami nem csak az elsavasodást akadályozza meg, de a hozzáadott gyógynövénynek köszönhetően jótékonyan hat az immunrendszerre, és a teljes közérzetünkre is.
Erősen lúgosító | Erősen savasító | Semleges |
Uborka | Cukor | Tejszín |
Fekete retek | Csokoládé | Mandula |
Cékla | Sütemény | Gesztenye |
Fejes saláta | Fehér kenyér | Földi mogyoró |
Paradicsom | Kemény sajtok | Pisztácia |
Spenót | Joghurt | Kesudió |
Póréhagyma | Tojás | |
Füge | Túró | |
Csipkebogyó | Felvágottak | |
Mandarin | Sertéshús | |
Szójacsíra | Marhahús | |
Szójabab | Borjúhús | |
Szójaliszt | Kacsa | |
Fehér bab | Tengeri halak | |
Tiszta víz | Szénsavas üdítők | |
Szénsavmentes ásványvíz | Kávéˆ, fekete tea | |
Friss zöldséglevek | Alkohol |
ˆ A kávéról szeretném megjegyezni, hogy a hagyományos kávék valóban savasítanak, de létezik már egészséges, lúgositó kávé, ami nem csak az elsavasodást akadályozza meg, de a hozzáadott gyógynövénynek köszönhetően jótékonyan hat az immunrendszerre, és a teljes közérzetünkre is.
Megjegyzés: a zöldségek és a gyümölcsök mind lúgosítóak valamilyen mértékben (kivétel a kelbimbó és az articsóka), ezeket fogyasszuk bátran, lehetőleg nyersen, frissen.
A hús-, hal- és felvágott félék mind savasítanak, ezért ezek fogyasztásukat érdemes csökkenteni vagy legalább időnként beiktatni egy-egy húsmentes hetet.
Ez a fejezet talán kicsit hosszúnak tűnik, de vallom, hogy nagyon fontos a sav-bázis egyensúlyról és ennek meghatározó szerepéről sokat és részletesen beszélni, hiszen mindannyiunk kezében ott van a lehetőség, hogy változtassunk, és egészségesen éljünk. De ahhoz, hogy eldönthessük, melyik úton megyünk tovább, kellő ismerettel kell rendelkeznünk.
A hús-, hal- és felvágott félék mind savasítanak, ezért ezek fogyasztásukat érdemes csökkenteni vagy legalább időnként beiktatni egy-egy húsmentes hetet.
Ez a fejezet talán kicsit hosszúnak tűnik, de vallom, hogy nagyon fontos a sav-bázis egyensúlyról és ennek meghatározó szerepéről sokat és részletesen beszélni, hiszen mindannyiunk kezében ott van a lehetőség, hogy változtassunk, és egészségesen éljünk. De ahhoz, hogy eldönthessük, melyik úton megyünk tovább, kellő ismerettel kell rendelkeznünk.
sóterápiás tanácsadó
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése